X kreeg in 1991 van zijn werkgever een ontslagvergoeding in de vorm van een stamrecht dat was ondergebracht bij BV Y die sinds 1994 uitkeringen deed aan X. In januari 2007 werd X 65 jaar. In zijn aangiften IB gaf hij de uitkeringen tot en met 2007 aan als loon uit tegenwoordige dienstbetrekking.
Hof 's-Hertogenbosch oordeelt dat de stamrechtvrijstelling niet van toepassing is op de schadevergoeding die X van A bv heeft ontvangen. Volgens het hof heeft X de schadevergoeding namelijk niet vóór 1 januari 2014 ontvangen.
De 'Gouden Handdruk' is tegenwoordig extra belast en dat geldt volgens de rechter ook voor aandelenrechten, wat iets anders is dan aandelenoptierechten.
In deze zaak ging het om een Nederlandse man die ruim 13 jaar in de VS woonde en werkte waarna hij werd ontslagen. Hij repatrieerde naar Nederland en ontving een ontslagvergoeding in de vorm van een recht op periodieke uitkeringen, welke hij onderbracht in een stamrecht B.V.
Krijgt een inwoner van Nederland een ontslagvergoeding van een in Nederland gevestigde werkgever? En heeft deze ontslagvergoeding ook betrekking op de periode dat de inwoner in het buitenland werkzaam was? Dan is de afkoopsom in Nederland belast als deze niet ten laste is gekomen van een in het buitenland gevestigde werkgever, vaste inrichting of vast middelpunt.
Bij het opleggen van een aanslag IB hoeft de inspecteur alleen het (digitale) dossier te raadplegen met de aangiften en andere gegevens met betrekking tot de heffing van IB van de desbetreffende belastingplichtige. Er is geen verplichting (digitale) dossiers van andere belastingplichtigen of belastingen te raadplegen.
Man en vrouw zijn gehuwd op huwelijkse voorwaarden. In het kader van de echtscheiding twisten zij over de vraag of het goudenhanddrukstamrecht van de man, onder het te verrekenen vermogen valt.